دیالیز چیست و انواع آن کدام است؟
دیالیز روشی جهت پاکسازی خون از مواد زائد و سمی است. در دیالیز، خون و مواد زائد از بدن به بیرون منتقل میشود و در دستگاه دیالیز قرار می گیرد. این دستگاه خون را از مواد زائد و سمی پاک می کند و سپس خون پاک شده به بدن بازگردانده میشود. دیالیز در منزل و در مراکز درمانی انجام می شود. این روش به دو نوع اصلی تقسیم میشود. دیالیز منجر به حذف مواد زائد از خون، کاهش فشار خون، بهبود وضعیت کلیه ها می شود. دیالیز سه روش اصلی دارد: 1 – همودیالیز (Hemodialysis ) در این روش خون، مایعات اضافی و مواد زائدی مانند اوره و کراتینین از بدن بیمار دریافت و تصفیه می شود سپس خون تصفیه شده به بدن باز می گردد. این روش شایعترین روش دیالیز در بیماران کلیوی است. در این روش خون که از یک مسیر عروقی ثابت یا موقت با سرعت مشخص و معین خارج می شود و در سمت مقابل، مایع دیالیز که حاوی کلراید سدیم، بیکربنات و غلظتهای مختلفی از پتاسیم است، به بدن وارد می شود. 2 – دیالیز صفاقی (peritoneal dialysis ) روشی برای حذف سموم و مایعات اضافی از بدن با استفاده از غشای صفاقی پوشاننده حفره شکم می باشد. سوراخ های ریزی در این غشاء وجود دارد که از طریق آن ها می توان مواد زائد و مایعات اضافی را از بدن خارج کرد. در دیالیز صفاقی یک لوله پلاستیکی نرم (کاتتر) به واسطه ی جراحی در شکم قرار می گیرد. سپس مایع پاک کننده استریل از طریق این کاتتر وارد شکم می شود و پس از پایان فرآیند فیلتر کردن، مایع از طریق کاتتر از بدن خارج می شود. 3 – درمان جایگزینی مداوم کلیه ( CRRT / Continuous Renal Replacement Therapy ) در درمان جایگزینی مداوم کلیه (که به عنوان هموفیلتراسیون نیز شناخته میشود) از دستگاهی برای تصفیه مواد زائد و مایعات اضافی خون استفاده میشود. این روش معمولا جهت نارسایی حاد کلیه ای که در اثر برخی بیماریها اتفاق افتاده است انجام می شود.چه زمانی به دیالیز نیاز داریم؟
بر اساس تعریف وبسایت معتبر بنیاد ملی کلیه: اگر کلیه های شما نتوانند مواد زائد و مایعات را از خون خارج کنند، به دیالیز نیاز دارید. این اتفاق زمانی می افتد که تنها 10 تا 15 درصد از عملکرد کلیه شما باقی مانده باشد. ممکن است علائمی مانند حالت تهوع، استفراغ، تورم و خستگی نیز داشته باشید. با این حال، حتی اگر این علائم را هم نداشته باشید، باز هم ممکن است که سطح بالایی از مواد زائد را در خون خود داشته باشید و این برای بدن شما سمی می باشد. پزشک بهترین فردی است که به شما می گوید چه زمانی باید دیالیز را شروع کنید.نحوه ی انجام دیالیز در منزل:
با پیشرفت تکنولوژی در علم پزشکی، امروزه اغلب تجهیزات پزشکی به شکل قابل حمل یا پرتابل وجود دارند. دستگاه دیالیز نیز یکی از دستگاه هایی است که به شکل قابل حمل یا پرتابل وجود دارد و مرکز یارا درمان امکان انتقال این دستگاه به منزل بیماران را فراهم کرده است. برای انجام دیالیز در منزل، ابتدا آموزشهای لازم توسط پزشک مقیم مرکز یارا درمان به بیمار و خانوادهی وی داده می شود. سپس تجهیزات لازم برای انجام دیالیز به منزل بیمار انتقال داده می شود. این تجهیزات شامل دستگاه دیالیز، لولهها، سرنگها، و مواد مصرفی مورد نیاز می باشد. فرآیند دیالیز در منزل تحت نظر و با حضور متخصص مربوطه به روش استریل انجام می گیرد. به طور معمول همودیالیز حدود چهار ساعت به طول می انجامد. بسته به وضعیت بیمار و تشخیص پزشک برای بیمارانی که دچار نارسایی مزمن کلیه می باشند همودیالیز سه تا پنج بار در هفته انجام می شود. مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل یارا درمان با داشتن مجوز فعالیت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی امکان انجام خدمات دیالیز در منزل توسط متخصصین مربوطه و تحت نظر پزشک مقیم مرکز را فراهم کرده است. جهت درخواست خدمات و دریافت مشاوره ی رایگان با کارشناسان مرکز در تماس باشید.عوارض شایع دیالیز کدامند؟
- تب
- سردرد
- خارش پوست
- تهوع و استفراغ
- ضعف عمومی بدن
- گرفتگی عضلات
- افت فشار خون
- افزایش فشار خون
- خونریزی از محل ورود کتتر دیالیز
- اختلال خواب
- دیالیز در منزل با یارا درمان