تفاوت فصد خون با اهدا خون

فصد خون و اهدای خون هر دو روش هایی برای خارج کردن خون از بدن هستند، اما اهداف و روش‌های متفاوتی دارند. در این مقاله تفاوت فصد خون با اهدای خون، فواید و عوارض هر دو روش را بررسی می کنیم و در انتخاب بهترین روش همراه شماییم.

تفاوت فصد خون با خون دادن

فصد خون چیست؟ فصد خون با خون دادن چه فرقی دارد؟ برای یافتن پاسخ این سوال ادامه مطلب را با ما همراه باشید تا هر کدام را جداگانه بررسی کنیم.

فصد خون

  • تاریخچه فصد خون

فصد خون سابقه طولانی در طب سنتی دارد و هزاران سال است که در فرهنگ‌های مختلف برای درمان بیماری‌های مختلف به کار می‌رود. بهترین زمان فصد خون در فصل بهار یا اوایل تابستان است که توسط یک پزشک طب سنتی انجام می شود.

  • مکانیسم عمل

یکی از تفاوت های فصد خون و اهدای خون در مکانیسم عمل آن ها است. فصد خون با خارج کردن مقداری از خون سیاهرگی و جایگزینی آن با سرم تزریقی، به کاهش غلظت خون و تعادل مایعات در بدن کمک می کند.

  • روش انجام فصد خون

فصد خون معمولاً توسط یک متخصص طب سنتی یا یک پرستار با مهارت در مراکز فصد خون در تهران یا سایر شهرهای ایران انجام می‌شود. در این روش، یک برش روی رگ ایجاد می شود و مقداری خون خارج شده سپس پانسمان می شود. یا توسط آنژیوکت مقداری خون وارد کیسه ی مخصوص فصد خون می شود.

فصد خون می‌تواند برای درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها از جمله فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی، مشکلات پوستی، سردرد و دردهای مفصلی مفید باشد. همچنین پزشکان طب سنتی معتقدند که فصد خون برای کبد چرب بسیار مفید است و به درمان آن کمک میکند.

فواید فصد خون

فصد خون گاهی ممکن است با عوارض جانبی جزئی مانند سرگیجه، ضعف، کبودی و درد در محل فصد همراه باشد. در موارد نادری، فصد خون می‌تواند منجر به عوارض جدی‌تری مانند عفونت، آسیب به عصب یا رگ شود. اگر توسط فرد ماهر و با تجربه انجام شود معمولا عوارضی به همراه ندارد.

اهدای خون

  • تاریخچه اهدای خون

اهدای خون به عنوان یک روش پزشکی نوین در اوایل قرن بیستم رایج شد و از آن زمان تاکنون به نجات جان میلیون‌ها نفر کمک کرده است.

  • مکانیسم عمل

خون اهدا شده برای جایگزینی خون در افرادی که به دلیل تصادف، جراحی، بیماری یا سایر شرایط پزشکی دچار خونریزی شدید شده‌اند، استفاده می‌شود. همینطوراز آن برای تولید فرآورده‌های خونی مانند گلبول‌های قرمز، پلاکت‌ها و پلاسما برای درمان طیف گسترده‌ای از بیماری‌ها استفاده می شود.

  • روش انجام اهدای خون

تفاوت فصد خون با اهدا خون در روش انجام آن ها هم وجود دارد. قبل از اهدای خون سوالاتی از فرد پرسیده می شود و گاها آزمایش های سریعی جهت تشخیص سلامتی انجام می شود. اهدای خون در مرکز اهدای خون و تحت نظارت پزشک انجام می‌شود. در این روش، از آنژیوکت برای جمع آوری خون به صورت استریل از ورید بازوی اهدا کننده استفاده می‌شود. خون اهدا شده به روش صحیح جهت تزریق مجدد نگه داری می شود. یا برای جداسازی اجزای خونی سانتریفیوژ می شود.

روش انجام اهدای خون

  • مزایای خون دادن

  1. نجات جان انسان‌ها: اهدای خون یکی از مهم‌ترین کارهایی است که برای کمک به همنوعان انجام می شود. خون و فرآورده‌های خونی برای نجات بسیاری از بیماران ضروری است.
  2. کاهش خطر ابتلا به برخی بیماری‌ها: مطالعات نشان داده است که اهدای خون منظم می تواند خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند سرطان کبد، بیماری قلبی و غلظت خون را کاهش دهد.
  3. بهبود کارکرد قلب: اهدای خون منظم می‌تواند به حفظ سلامت قلب و کاهش فشار خون کمک کند.
  • معایب و عوارض اهدای خون

  1. عوارض جانبی جزئی: اهدای خون ممکن است با عوارض جانبی جزئی مانند کبودی، سرگیجه، ضعف، حالت تهوع و احساس خستگی همراه باشد. این علائم چند دقیقه تا چند ساعت پس از اهدای خون برطرف می شوند.
  2. غش: برخی از افراد ممکن است در حین یا بعد از اهدای خون دچار غش شوند. مهم است که فرد به کم خونی شدید مبتلا نباشد.
  3. آنمی: اهدای خون بیش از حد ممکن است منجر به کم خونی (آنمی) در برخی افراد شود. فواصل زمانی مناسب بین دفعات اهدای خون باید رعایت شود.

فصد خون یا اهدای خون؟ کدوم بهتره؟

تفاوت فصد خون با اهدای خون در بالا مطرح شد. با توجه به این موارد اهدای خون و فصد خون برای افراد مختلف و با اهداف متفاوت انجام می شود. قبل از پاسخ به این سوال باید مشخص کنید هدف شما از خارج کردن خون بدن چیست.

با وجود تفاوت های فصد خون و اهدای خون، انجام هر دو روش به صورت منظم می‌تواند فواید متعددی داشته باشد. با این حال، لازم است که قبل از انجام هر کدام در مورد شرایط جسمی خود با پزشک مشورت کنید.

بعد از اهدای خون، بدن در زمان کوتاهی سعی می کند مقدار خون خارج شده را بازسازی و جایگزین کند. فصد خون بیشتر با هدف کمک به درمان بیماری هایی نظیر غلظت خون انجام می شود. بلافاصله بعد از فصد خون، حجم خون خارج شده با سرم جایگزین می شود و در نتیجه بدن در زمان طولانی تری نسبت به جایگزینی خون اقدام می کند. فصد خون جهت کاهش غلظت خون در زمان طولانی تری موثر است.

افرادی که به بیماری های قابل انتقال از طریق خون (مانند ایدز یا هپاتیت)، مبتلا هستند نمی توانند خون اهدا کنند. ولی فصد خون برای این افراد مانعی ندارد. افرادی که دخانیات مصرف می کنند جهت کاهش غلظت خون میتوانند فصد خون انجام دهند. در نهایت، انتخاب بین فصد خون و اهدای خون به نیازها و شرایط فردی شما بستگی دارد.

بیشتر بخوانید: فواید فصد خون برای غلظت خون

فصد خون در منزل

مزایای انجام فصد خون در منزل

جهت فصد خون در منزل میتوانید در هر ساعت از شبانه روز با مرکز یارا درمان تماس بگیرید. پرستاران با تجربه یارا درمان تا یک ساعت بعد از تماس شما با تجهیزات در منزل شما حاضر می شوند. مراحل فصد خون به صورت کاملا بهداشتی در منزل برای شما انجام می شود. مرکز یارا درمان با مجوز از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی به صورت 24 ساعته خدمات درمان درمنزل را در شهر تهران ارائه می دهد.

سخن پایانی

با وجود تفاوت فصد خون با اهدا خون، انجام هر دو روش به سلامتی کمک می کنند. اهدای خون یک روش ایمن و موثر برای کمک به دیگران و در عین حال ارتقای سلامت خودتان است. با این حال، مهم است که قبل از اهدای خون با پزشک خود در مورد شرایط خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای شما مناسب است. قبل از انجام هر کدام از روش های بالا مطمئن شوید کم خونی ندارید. مهم است که فصد خون حتما توسط فرد ماهر و واجد شرایط انجام شود تا عوارض ثانویه به همراه نداشته باشد.

 

سوالات متداول

1- فصد خون با خون دادن چه فرقی دارد؟

در فصد خون، هدف اصلی درمان غلظت خون است، در حالی که در اهدای خون هدف تأمین خون برای بیماران نیازمند است. در اهدای خون، مقداری از خون بدن دریافت و برای سایر بیماران و افراد نیازمند استفاده می‌شود. اما در فصد خون مقداری از خون اضافه از بدن خارج می شود که دارای مواد زائد و سموم بدن است و برای بقیه قابل استفاده نیست.

2- فصد خون بهتره یا اهدای خون؟

به نقل از سایت مشرق نیوز در پزشکی نوین اهداء خون بهتر از فصد خون است. اما به طور کلی هر کدام از این روش ها مزایا و معایب خود را دارند و انتخاب بین فصد خون و اهدای خون به نیازها و شرایط فردی فرد بستگی دارد.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *