درمان فوری تنگی نفس در منزل

تنگی نفس میتواند به دلایل جزئی مثل آلرژی یا دلایل مهم تر مثل آمبولی ریه رخ دهد. در هر حال مهم است که این عارضه درمان شود تا عوارض جانبی دیگری برای شما نداشته باشد. تنگی نفس می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیماری‌های مختلف باشد و در موارد شدید، خطرناک است. درمان قطعی تنگی نفس تنها توسط پزشک متخصص انجام می‌شود، اما برخی راهکارهای اولیه می‌توانند به تسکین علائم و بهبود تنفس کمک کنند. برای شناخت این عارضه و شناخت راه های درمان فوری تنگی نفس در منزل با یارا درمان همراه باشید.

علت تنگی نفس

  • بیماری‌های قلبی مانند نارسایی قلبی، بیماری عروق کرونر، آریتمی قلبی
  • بیماری‌های ریوی مانند آسم، برونشیت مزمن، آمفیزم، پنومونی، سرطان ریه
  • مشکلات خونی از جمله کم‌خونی، اختلالات لخته شدن خون
  • اختلالات اضطرابی که میتواند منجر به حملات پانیک شود.
  • چاقی و اضافه وزن زیاد
  • بارداری
  • مصرف برخی داروها

علت تنگی نفس

سایت lung.org در تعریف تنگی نفس گفته است:

Shortness of breath, or breathlessness, is described as the frightening sensation of being unable to breathe normally or feeling suffocated. The medical term for shortness of breath is dyspnea. It’s a common feeling that may be the result of being out of shape but could also be a sign of serious disease.

کمبود نفس یا تنگی نفس به عنوان احساس ترسناک ناتوانی در تنفس طبیعی یا احساس خفگی توصیف می شود. اصطلاح پزشکی برای کمبود نفس تنگی نفس است. این یک احساس رایج است که ممکن است نتیجه عدم تناسب اندام باشد، اما همچنین می تواند نشانه بیماری جدی باشد.

درمان فوری تنگی نفس در منزل

اگر فردی که دچار تنگی نفس شده سالمند است یا برای اولین بار این اتفاق را تجربه می کند و یا دارای بیماری های زمینه ای دیگر است لازم است فورا به اورژانس مراجعه کند. در صورتی که تنگی نفس در حد خس خس سینه است و فرد همچنان میتواند تنفس داشته باشد ولی احساس سنگینی و سختی در تنفس دارد میتوانید از راه های درمان فوری تنگی نفس در منزل استفاده کنید.

1- تنفس عمیق و آهسته

ابتدا سعی کنید خونسردی خود را حفظ کنید. سعی کنید تنفس عمیق و شکمی داشته باشید. با تنفس عمیق، اکسیژن بیشتری وارد ریه‌ها می‌شود و تنفس راحت‌تر می‌شود. از بینی هوا را وارد ریه ها خود کنید. در تنفس شکمی با هر دم، ریه پر از هوا شده و شکم مقداری بالا می آید. هنگام بازدم دیافراگم به ریه ها فشار وارد می کند، شکم به حالت قبل برمیگردد و هوا از دهان خارج می شود. این نوع تنفس را با آرامش برای چند دقیقه انجام دهید.

2- نشستن در حالت خمیده رو به جلو

نشستن و کمی خم شدن رو به جلو کمک می‌کند تا راه‌های هوایی باز شود. میتوانید روی یک صندلی بنشینید و دست های خود را روی میز تکیه داده و کمی به جلو متمایل شوید. اگر بیمار نمیتواند بنشیند با قرار دادن چند بالش زیر سر، زاویه بدن را تغییر داده و تنفس را آسان‌تر کنید.

3- مصرف مایعات گرم

نوشیدن مایعات گرم می‌تواند به رقیق شدن مخاط و بهبود تنفس کمک کند. نوشیدن چای زنجبیل میتواند کمک کننده باشد. زنجبیل دارای خاصیت ضد التهاب است. نوشیدن یک لیوان چای زنجبیل میتواند با کاهش التهاب ریه یک درمان سریع برای تنگی نفس در منزل باشد. برای تهیه ی چای زنجبیل یک قاشق زنبیل تازه را در اب بجوشانید. میتواید مقداری عسل اضافه کنید و به آرامی بنوشید. این کار می تواند به درمان سردرد میگرنی در منزل نیز کمک کند.

4- استراحت

گاهی تنگی نفس به دلایلی مانند استرس، اظطراب و یا حملات عصبی رخ می دهد. در این شرایط خارج شدن از محیط پر تنش و استراحت کافی در محیطی آرام به بدن فرصت می‌دهد تا انرژی خود را بازیابی کند و تنفس را بهبود بخشد. استراحت و تنظیم ساعت خواب به درمان سریع یبوست در منزل نیز کمک میکند.

استراحت کافی

5- دور شدن از آلرژن‌ها

وجود گرد و غبار یا دود سیگار می تواند علائم نفس تنگی را تشدید کند. اگر در محیط حاوی آلرژن ها قرار دارید محل را ترک کنید.اگر تنگی نفس به دلیل آلرژی است، از تماس با عوامل آلرژی‌زا مانند گرد و غبار، دود، گرده گیاهان و حیوانات خانگی خودداری کنید.

6- استفاده از دستگاه بخور سرد

رطوبت هوا می‌تواند به باز شدن راه‌های هوایی کمک کند. دستگاه بخور سر ذرات ریز آب را وارد هوا میکند که تا مدتی معلق می مانند و وارد دستگاه تنفس ما می شوند. مرطوب کردن دستگاه تنفس میتواند یک درمان فوری تنگی نفس در منزل باشد.

7- ماساژ تنفسی

ماساژ تنفسی ملایم یک راه درمان فوری تنگی نفس در منزل می باشد و می‌تواند به کاهش تنگی نفس کمک کند. برای انجام این کار دست خود را گنبدی شکل کنید و به آرامی به کتف های بیمار ضربه بزنید. از یک سمت شروع کنید و با زدن ضربه های آرام پایین آمده و در سمت دیگر با ادامه ی ضربه ها بالا بروید. این حرکت دورانی را چند بار انجام دهید.

8- یوگا و مدیتیشن

اگر تنگی تفس عصبی باشد، انجام تمرینات ذهن آگاهی و آرامش‌بخش مانند یوگا و مدیتیشن می‌توانند به کاهش استرس و بهبود تنفس کمک کنند. این کار به درمان قلب درد عصبی در منزل نیز کمک میکند.

مدیتیشن و یوگا

9- تنفس در هوای خنک

تنفس هوای خنک می تواند به درمان فوری تنگی نفس در منزل کمک کند. اگر هوای بیرون منزل خنک است میتوانید به فضای آزاد بروید و نفس های عمیق بکشید. اگر در فصل گرم سال هستیم میتوانید از کولر یا حتی یک پنکه ی دستی کوچک کمک بگیرید.

10- نوشیدن قهوه

مصرف کافئین می تواند به شل شدن مجاری تنفسی کمک کند و تنفس بهتری را به همراه داشته باشد. ( اگر همزمان دچار تپش قلب بالا هستید از مصرف کافئین خود داری کنید.)

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

تنگی نفس می‌تواند نشانه‌ای از بیماری‌های مختلفی باشد، تشخیص دقیق و درمان به موقع اهمیت بالایی دارد. در موارد زیر، حتماً به پزشک مراجعه کنید:

  • تنگی نفس شدید و ناگهانی

اگر به طور ناگهانی احساس می‌کنید که نمی‌توانید نفس بکشید، می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل جدی مانند حمله قلبی یا آمبولی ریه باشد. لازم است سریعا به پزشک مراجعه کنید.

  • تنگی نفس همراه با درد قفسه سینه

درد قفسه سینه همراه با تنگی نفس می‌تواند نشان دهنده حمله قلبی یا مشکلات ریوی باشد. اگر در شرایط استرس زایی قرار دارید همچنین ممکن است علائم یک حمله ی عصبی باشد.

  • تنگی نفس همراه با سرفه خونی

سرفه خونی ممکن است نشانه‌ای از عفونت ریه، سرطان ریه یا مشکلات قلبی باشد. لازم است برای تشخیص دقیق و درمان سریع توسط پزشک متخصص ویزیت شوید.

تنگی نفس همراه با سرفه خونی

  • تنگی نفس همراه با تورم پاها یا مچ پا

تورم پاها ممکن است نشانه‌ای از نارسایی قلبی باشد که نیاز به درمان سریع دارد.

  • تنگی نفسی که با استراحت برطرف نمی‌شود

اگر با استراحت و راه های درمان تنگی نفس در منزل، تنگی نفس شما برطرف نشد، لازم است به پزشک مراجعه کنید.

  • تنگی نفسی که با فعالیت‌های روزمره تشدید می‌شود

اگر فعالیت‌های ساده مانند راه رفتن یا بالا رفتن از پله‌ها باعث تنگی نفس شدید در شما می‌شود، باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید.

  • تنگی نفس همراه با تب، لرز یا تعریق شبانه

این علائم می‌توانند نشان دهنده عفونت جدی در عضوی از بدن باشند. برای تشخیص سریع تر و عوارض کمتر لازم است که تحت درمان یک متخصص قرار بگیرید.

  • تنگی نفسی که با تغییر وضعیت بدن بدتر می‌شود

اگر تغییر وضعیت مانند دراز کشیدن یا خم شدن باعث تشدید تنگی نفس شما می‌شود، باید به پزشک مراجعه کنید.

ویزیت متخصص ریه در منزل

اگر به صورت مکرر دچار تنگی نفس می شوید لازم است که هر چه سریع تر توسط یک پزشک متخصص ریه ویزیت شوید. تشخیص و درمان به موقع نفس تنگی بسیار مهم است، زیرا می‌تواند از پیشرفت بیماری و عوارض بیشتر آن جلوگیری کند.

ویزیت متخصص ریه در منزل

در صورتی که به دلیل بیماری زمینه‌ای یا شرایط خاص دیگر، امکان مراجعه به مطب پزشک را ندارید یا اگر زمان کافی برای انتخاب متخصص، نوبت گرفتن و مراجعه ی حضوری به مطب را ندارید، و یا ترجیح می دهید در محیط پر آرامش منزل خود درمان شوید میتوانید با تماس با مرکز یارا درمان از ویزیت متخصص ریه در منزل استفاده کنید.

پزشک فوق تخصص ریه در زمان هماهنگ شده با تجهیزات لازم برای درمان فوری تنگی نفس در منزل به خانه شما مراجعه می کند. پزشک با بررسی سابقه پزشکی، علائم و انجام معاینه فیزیکی، علت تنگی نفس شما را تشخیص خواهد داد و درمان مناسب را تجویز می‌کند. ممکن است جهت تشخیص دقیق تر آزمایش‌های دیگری تجویز شود. شما میتوانید طبق تجویز پزشک از خدمات آزمایش خون در منزل، نوار قلب در منزل، تصویربرداری از قفسه سینه و غیره استفاده کنید.

مرکز یارا درمان به صورت شبانه روزی از طریق شماره تماس 02144003544 پاسخگوی شما خواهد بود.

 

سوالات متداول

1- بهترین راه درمان فوری تنگی نفس در خانه چیست؟

تنفس عمیق و آهسته، نشستن در حالت خمیده رو به جلو، مصرف مایعات گرم، دور شدن از آلرژن‌هاف استفاده از دستگاه بخور سرد، ماساژ تنفسی، تنفس در هوای خنک و نوشیدن قهوه بهترین راه درمان فوری تنگی نفس در خانه می باشند.

2- آیا مصرف قهوه به درمان سریع تنگی نفس در خانه کمک میکند؟

مصرف کافئین می تواند به شل شدن مجاری تنفسی کمک کند و تنفس بهتری را به همراه داشته باشد.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *